Boomschors kopen wat moet u weten

Staat u op het punt om boomschors te kopen om uw tuin te verzorgen of decoreren? Dit is een uitstekend idee, want houtschors maakt uw erf onderhoudsvriendelijk en geeft uw tuin een verzorgde uitstraling.
Op deze pagina komt u te weten hoe u een geïnformeerde beslissing kan maken over:

– Welke soort boomschors u kan kopen
– Hoeveel boomschors u nodig heeft
– Boomschors in bulk of in bigbags kopen
– Hoe en waar de beste en goedkoopste boomschors kopen

Boomschors soorten

Bent u nog niet zeker welke boomschors u best kan kopen? Er bestaan namelijk verschillende soorten boomschors met elk hun unieke eigenschappen (kleur, kaliber, levensduur), prijs, en toepassing.

Soort: Houtsnippers Epicea Sylvester Pin Maritime
Boom: Naaldboom Fijnspar en lork Grove den Pijnboom
Origine: België Belgische Ardennen
Luxemburg
Belgische Ardennen
Luxemburg
Noord-Frankrijk
Frankrijk
Portugal
Levensduur: 2 jaar 2-3 jaar 3-5 jaar 5-8 jaar
Kleur: Wit, natuur of gekleurd Donkerbruin Lichtbruin Roodbruin(terracotta)
Gebruik: Speeltuinen
Loopterrein
Tuinpaden
Borders & bloemperken
Dierenverblijven
Borders
Terras of oprit
Parken & speeltuinen
Paden
Decoratieve tuinen
Product: Houtsnippers bekijken Epicea bekijken Sylvester bekijken Pin Maritime bekijken

Franse boomschors

De meest gekochte schors is de Franse boomschors ofwel sierschors genoemd. Door de harde structuur en het weinig aantal vezels hebben ze een langere levensduur. De mooie roodbruine kleur (ook wel terracotta genoemd) van Franse boomschors maakt dat deze een hoge decoratieve waarde geeft aan tuinen- en bloemperken. De Pin Maritime is de beste schors op de markt, gevolgd door de Sylvesterschors. De kwaliteit van een Pin Maritime toont zich in de harde structuur, de dieprode kleur en het weinig aantal vezels. De Pinus Sylvester heeft iets meer vezels en een lichtere kleur dan de Franse broer en wordt gezien als de schors met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Epicea

Een andere naaldboomschors is de Epicea die afkomstig is van sparren en lorken uit de Belgische Ardennen en Luxemburg. De vezelachtige kalibers van denneschors hebben een donkerbruine kleur en gaan 2 tot 3 jaar mee, afhankelijk van het gekozen kaliber. De Epicea is een goedkopere boomschors soort maar bij een dikke laag is hij even efficiënt tegen onkruid als de duurdere soorten.

Houtsnippers en color chips

Houtsnippers zijn versnipperde boomstammen van naaldhout die door een shredder in rechte blokjes worden gehakt. Deze soort schors wordt vaak gebruikt bij wandel- of looppistes en speeltuinen door hun veerkrachtige en valdempende eigenschappen. De snippers zijn ook prima te gebruiken in de tuin als decoratie maar hou er rekening mee dat ze niet zo lang (ongeveer twee jaar) zullen meegaan. U kan kiezen uit blanco chips, maar kan ook gaan voor colored chips waarmee u een extra uitstraling aan uw tuin kan geven.

Toepassingen van boomschors

Aangezien u overweegt om boomschors te kopen heeft u waarschijnlijk ook nagedacht waarvoor u het wil gaan gebruiken. De meeste mensen gebruiken sierschors als decoratieve toepassing in hun tuin. Maar wist u dat een bodembedekker ook voor andere toepassing kan worden gebruikt? Zo kan u met boomschors paden aanleggen in uw tuin of rond het huis; maak u een natuurlijk decor van uw afscheiding of omheining; gebruikt u het voor valdemping in en rond speeltoestellen in een speeltuin; of creëert u een decoratieve uitstraling rond bloemen en planten. Boomschors wordt bovendien niet alleen gebruikt voor functionele toepassingen maar heeft ook vele voordelen voor het onderhouden van uw tuinperk in zijn geheel!

Voordelen van boomschors

Om te beginnen zullen we verduidelijken waarom boomschors goed is voor de tuin. Het belangrijkste voordeel van boomschors is dat als u een voldoende dikke laag aanlegt u de bodem van uw bloemen- en plantenperken onkruidvrij houdt. U vermijdt er dus mee dat er allerlei ongewilde begroeiing tussen uw planten groeit. Tegelijk houdt schors bepaalde insecten zoals slakken tegen die uw planten beschadigen. Tijdens de koude dagen beschermt boomschors uw bloemen en planten tegen vorst In de zomer houdt het de grond vochtig en vermijdt het de uitdroging van de bodem. Boomschors is ook een eco-vriendelijke manier voor het beperken van onkruid en ongedierte in vergelijking met het gebruik van schadelijke chemische sproeimiddelen en onkruidverdelgers.

Belangrijkste voordelen van boomschors opgesomd:

 • Voorkomt uitdroging van bodem
 • Beschermt planten van ongedierte
 • Beperkt groei van onkruid
 • Beschermt bloemen en planten tegen vorst
 • Vermijd uitdroging van bodem
 • Valdempende eigenschappen
 • Stimuleert het micro organische leven
 • Bevordert het organisch stofgehalte in ondergrond
 • Voorkomt tuinerosie
 • Ecologisch verantwoord
 • Natuurlijke en decoratieve uitstraling

Welke boomschors moet u kopen?

Heeft u na het lezen van de verschillen nog geen idee welke boomschors u moet gaan gebruiken? We helpen u alvast om de laatste knopen door te hakken.

U heeft vast wel een voorkeur voor kleur. Passen licht- tot roodbruine accenten in uw tuin en bent u niet beperkt door budget, kies dan absoluut voor een duurzame Franse boomschors als de Pin Maritime of Sylvester. Grotere oppervlakken bedekt u met een grove Sylvester. Legt u decoratieve accenten tussen bloemperken of planten dan bent u het meest tevreden met een Pin Maritime.

Laat het budget niet toe om voor een decoratieve sierschors te gaan, gebruik dan de Epicea om efficiënt onkruid te weren in uw tuin. Het effect van een donkerbruine Epicea op uw tuin is dat het een natuurlijk en tegelijk verzorgd uitzicht geeft. Wilt u net wat lichtere accenten of is valdemping voor u prioriteit? Koop dan gemalen houtsnippers of colored chips.

Boomschorsen bekijken

Kaliber boomschors (grootte)

Als laatste is er nog het kaliber van de boomschors te kiezen. Dit bepaald, samen met de kwaliteit, de levensduur van de boomschors. Deze maat wordt meestal uitgedrukt in millimeter en wordt bekomen door het afzeven tijdens productie. Een groter kaliber van eender welke boomschors heeft een langere levensduur dan een kleiner kaliber. Maar een kleiner kaliber biedt een betere beschermlaag tegen de groei van onkruid.

Hoeveel boomschors kopen

Voor u over kan gaan tot bestelling is het belangrijk om te weten hoeveel boomschors u dient aan te brengen. Via een simpele berekening bepaalt u het exacte volume boomschors uitgedrukt in kubieke meter (m³).

Hoeveelheid boomschors berekenen

 1. Meet zo nauwkeurig mogelijk de oppervlakte van het met boomschors te bedekken gebied. De oppervlakte in vierkante meter (m²) bekomt u door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte van het terrein.
 2. Bepaal welke laagdikte u wil aanleggen. Wanneer u gebruik maakt van een worteldoek dan volstaat een laag van 6 cm. Zonder worteldoek is de aanbevolen dikte 10 cm.
 3. Om het volume te bekomen vermenigvuldigt u de oppervlakte met de laagdikte. Stel de oppervlakte van uw tuin is 25 vierkante meter, en u neemt een laagdikte van 10 centimeter dan is de berekening als volgt. 25 x 0,1 = 2,5 m³. Bij een tuin van 25 m² heeft u dus een volume van anderhalve kubieke meter nodig.

Waar boomschors kopen

Boomschors is bij de Belgische tuinliefhebber een heel populair product. U kan het daarom kopen in allerhande tuincentrums over heel België. Waar u best boomschors aankoopt kan u bepalen door een aantal belangrijke elementen af te wegen.

Levermethoden: Heeft u een aanhangwagen of grote bestelwagen ter beschikking? Handig, dan kunt u er voor kiezen om de boomschors losgestort of in zakken van 30 tot 70 liter te gaan afhalen. Dit heeft als voordeel dat u de boomschors mogelijk goedkoper zal aankopen, maar reken wel op een niet te onderschatten meerwerk.
Wilt u liever meteen beginnen tuinieren dan opteert u best voor een zorgvrije thuislevering in big bags of los gestort. Het laten leveren van big bags met volumes van 1 m² 1,5 m³ of 2 m³ zal bijna altijd een betere tuinier ervaring betekenen. Overweeg pas om boomschors los gestort (in bulk per kuub) te laten leveren vanaf een aankoopvolume van 10 m³.

Kwaliteit: De wijze waarop de boomschors opslagen wordt bepaald voor een groot deel de kwaliteit. Veel verdelers bewaren de boomschors op een niet afgedekt terrein waardoor de levensduur van de boomschors al achteruit gaat voor u hem aankoopt. In vele gevallen onderging uw boomschors dus al maanden ongunstige weersinvloeden die de levensduur van de schors sterk inkorten. Bestel daarom altijd boomschors die overdekt wordt bewaard, of die meteen uit de productie komt.

Prijs: Tussen aanbieders kunnen er prijsverschillen opduiken. Bekijk vooral goed of de BTW (6%) en leverkosten in de prijs is inbegrepen. Verschillende leveranciers rekenen bij levering bovenop de standaardprijs ook extra kosten aan per afgelegde kilometer, wat het prijskaartje van de boomschors aardig kan doen oplopen. Wanneer u ergens een opmerkelijk lagere prijs tegenkomt in vergelijking met andere aanbieders, kan u altijd best nagaan hoe de boomschors werd bewaard. Met oude boomschors doet u uw tuin  en u zelf geen plezier. Lees hier meer over de prijzen van boomschors.

Tip: Laat u uw boomschors aan huis leveren door online te bestellen. Er is meer kans dat online verkooppunten de boomschors recht uit productie leveren. Hierdoor koopt u boomschors aan de beste kwaliteit!

Boomschorsen bekijken


Veelgestelde vragen over boomschors

Waarom zou ik een dure soort als Pin Maritime kopen?

Het is inderdaad zo dat Pin Maritime of een andere Franse boomschors zoals Sylvester meer in prijs kosten. Maar op lange termijn komen ze goedkoper uit. Omdat ze een levensduur van 5-8 jaar hebben gaan ze langer mee en moet u dus minder snel bijvullen als de goedkopere soorten.

Ben ik zeker dat er geen onkruid meer groeit nadat ik boomschors heb gestrooid?

Om maximaal te genieten van de onkruidwerende eigenschappen van boomschors dient u een voldoende dikke laag (10cm) aan te brengen. Onkruidgroei is op termijn nog altijd mogelijk maar is makkelijker te verwijderen dan zonder boomschors. Tijdens de eerste jaren zal boomschors de aanplanting laten dichtgroeien en het onderhoud in de toekomst sterk laten verminderen. De planten zorgen voor een eigen humuslaag waardoor u na een aantal jaren zelfs niet altijd nieuwe boomschors hoeft aan te brengen.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van boomschors?

Lastig is soms dat boomschors op het gazon, terras of harde steen beland door bijvoorbeeld vogels of de wind. Denk ook goed na over wat u wil doen met het tuinperk waar u de schors uitstrooit, het planten van bloembollen of bemesten van planten wordt na het aanbrengen van schors moeilijker. Ook moet u rekening houden dat bomen tijdens de herfst bladen kunnen verliezen, die komen dan op de boomschors terecht, en de bladopkuis wordt bemoeilijkt. Boomschors strooi je dus altijd best in maart aan het einde van de winter en voor de lente.

Hoe weet ik of de boomschors van goede kwaliteit is?

Certificaten en kwaliteitslabels zeggen veel over de kwaliteit van de boomschors die (online)tuincentra en producenten verkopen. Het RAL-certificaat biedt via een streng goedkeuringsproces aan gebruikers de zekerheid en betrouwbaarheid in kwaliteit, prestaties en duurzaamheid. Het TÜV certificaat verklaard dat de boomschors voldoet aan een constante valdemping bij verschillende valhoogtes, dit is vooral belangrijk bij speeltuinen. Waar de boomschors wordt bewaard (buiten of overdekt) is ook een belangrijke determinant van de kwaliteit.

Heb ik een worteldoek nodig?

Bij ondergrond die te maken heeft met hevige wildgroei en onkruid kan u na  het verwijderen van het onkruid best een antiworteldoek aanleggen. Voor overig terrein volstaat het om het onkruid voordien goed te verwijderen en een voldoende dikke laag boomschors te gebruiken.